SKŁADNIKI

  • Cały kurczak
  • Olej rzepakowy
  • Bakłażan
  • Sok z pomarańczy
  • Masło orzechowe
  • Orzechy laskowe
  • Sok z pomarańczy
  • Miód
  • Cynamon
  • Kardamon zielony
  • Czosnek
  • Cały kurczak
  • Olej rzepakowy
  • Bakłażan
  • Sok z pomarańczy
  • Masło orzechowe
  • Orzechy laskowe
  • Sok z pomarańczy
  • Miód
  • Cynamon
  • Kardamon zielony
  • Czosnek

Bakłażan uprawiany był w Europie najpierw jako roślina ozdobna, a dopiero potem odkryto jego kulinarne zalety.

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka oczyść, posól i odstaw. Przygotuj marynatę – sok z pomarańczy wymieszaj z kardamonem, cynamonem, miodem i czosnkiem. Gotuj przez 2 minuty i połącz z masłem orzechowym, używając sitka. Całość zblenduj z orzechami laskowymi. Pod koniec dodaj dwie łyżki mleka kokosowego.

Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka i odstaw na 2-3 godziny.

Kurczaka piecz w 170°C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia włóż przecięte na pół bakłażany i piecz wszystko razem ok. 15 minut.

SMACZNEGO!

Bakłażan uprawiany był w Europie najpierw jako roślina ozdobna, a dopiero potem odkryto jego kulinarne zalety.

sidebar
sidebar

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka oczyść, posól i odstaw. Przygotuj marynatę – sok z pomarańczy wymieszaj z kardamonem, cynamonem, miodem i czosnkiem. Gotuj przez 2 minuty i połącz z masłem orzechowym, używając sitka. Całość zblenduj z orzechami laskowymi. Pod koniec dodaj dwie łyżki mleka kokosowego.

Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka i odstaw na 2-3 godziny.

Kurczaka piecz w 170°C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia włóż przecięte na pół bakłażany i piecz wszystko razem ok. 15 minut.

SMACZNEGO!

sidebar