Zapraszamy Cię do świata stylowego wyposażenia
kuchni i jadalni. Zainspiruj się i spraw, by Twój dom oszałamiał
znakomitym smakiem – nie tylko potraw...

Zapisz się do newslettera i już dziś odbierz prezent na zakupy.

Dowiaduj się o nowościach i atrakcyjnych promocjach jako pierwszy!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki wiadomości typu Newsletter oraz potwierdzam, iż zapoznałam/em się z Informacjami dla subskrybentów usługi Newsletter oraz Polityką prywatności.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa z kaczki
  • 60 dag wątróbki
    drobiowej
  • 2 czerstwe bułki
  • 5 jajek
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 marchew
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela
    angielskiego
  • 1 szczypta gałki
    muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 kg mięsa z kaczki
  • 60 dag wątróbki
    drobiowej
  • 2 czerstwe bułki
  • 5 jajek
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 marchew
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela
    angielskiego
  • 1 szczypta gałki
    muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Mięso z kaczki gotuj z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, pietruszką i marchewką przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu, gdy mięso jest już zimne, przepuść je 3 razy przez maszynkę do mięsa.

Cebulę pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż razem na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodaj wątróbkę i dalej smaż. Wątróbkę z cebulą również przepuść 3 razy przez maszynkę.

Do wszystkich zmielonych składników dodaj 5 jajek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, a następnie wyrabiaj na jednolitą masę.

Gotową masę przełóż do foremek aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu posyp żurawiną. Włóż do piekarnika i piecz 1,5 godziny w temp. 180 st. C.

SMACZNEGO!

Dania z kaczki są zalecane dla osób z obniżoną odpornością, gdyż jej mięso zawiera dużo białka, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy A, B, E.

Dania z kaczki są zalecane dla osób z obniżoną odpornością, gdyż jej mięso zawiera dużo białka, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy A, B, E.

sidebar
sidebar
sidebar

PRZYGOTOWANIE

Mięso z kaczki gotuj z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, pietruszką i marchewką przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu, gdy mięso jest już zimne, przepuść je 3 razy przez maszynkę do mięsa.

Cebulę pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż razem na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodaj wątróbkę i dalej smaż. Wątróbkę z cebulą również przepuść 3 razy przez maszynkę.

Do wszystkich zmielonych składników dodaj 5 jajek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, a następnie wyrabiaj na jednolitą masę.

Gotową masę przełóż do foremek aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu posyp żurawiną. Włóż do piekarnika i piecz 1,5 godziny w temp. 180 st. C.

SMACZNEGO!